Следващия път, когато искате да добавите нотка сладост към любимата си

...
Следващия път, когато искате да добавите нотка сладост към любимата си
Коментари Харесай

Вижте кои са здравословните заместители на захарта

Следващия път, когато желаете да добавите нотка наслада към обичаната си храна или напитка, помислете деликатно за подсладителя, който употребявате. Повечето хора консумират прекалено много добавена захар под формата на рафинирани подсладители като бяла захар и царевичен сироп с високо наличие на фруктоза. Те постоянно се прибавят към подсладени питиета, сладки зърнени храни, сладки закуски и десерти. 
Хранителните привички, които включват честа консумация на добавена захар, са тясно свързани със сърдечни болести, диабет, затлъстяване и мастна чернодробна болест.  
Въпреки че е изцяло здравословно от време на време да се наслаждавате на храните, които съдържат малко количество добавена захар, поддържането на общия ви банкет на захар до най-малко може да помогне за понижаване на риска от тези положения и да усъвършенства здравето ви.
Ако желаете да избегнете приема на елементарни рафинирани подсладители като бял захар, има много алтернативни избори на разположение. Някои от тях даже съдържат нула или доста малко калории.
Ето кои са те: Сироп от агаве
Сиропът от агаве обезпечава повече хранителни субстанции от елементарната захар, само че по-малко от меда. Много е благоуханен, тъй че може да не се наложи да употребявате доста. Той обаче е с високо наличие на калории и съдържа доста фруктоза – даже повече от царевичния сироп с високо наличие на фруктоза – което може да докара до наддаване на тегло и затлъстяване, в случай че го консумирате в несъразмерни количества. Нектарът от агаве може също да не е добър избор за хора с диабет.

Стевия
Стевия е растителен дестилат с малко или никакви калории. Освен това е доста по-сладък от захарта, тъй че имате потребност от по-малко от него, с цел да осигурите същото количество наслада. Тъй като екстрактът от стевия е с доста ниско наличие на калории, той се смята за здравословна опция на захарта за тези, които имат диабет или би трябвало да управляват тежестта си.

Кленов сироп
Кленовият сироп е с високо наличие на антиоксиданти и богат на минерали, в това число калций, калий, желязо, цинк и манган. Въпреки това, сходно на други естествени подсладители, кленовият сироп е с високо наличие на калории и би трябвало да се употребява умерено.

Фурми
Фурмите са богати на фибри, минерали и витамини, тъй че потреблението на паста от фурми като подсладител във вашите предписания може да добави повече хранителна стойност към вашата диета, в сравнение с просто потреблението на трапезна захар.

Мед
Медът съдържа повече хранителни субстанции от трапезната захар, в това число антиоксиданти, минерали и витамини. Освен това е по-лесно смилаем от трапезната захар и предизвиква здравето на червата. Въпреки това, сходно на трапезната захар, медът е с високо наличие на калории и се разгражда до глюкоза и фруктоза, тъй че съставлява някои от същите опасности за здравето, когато се яде в остатък.

Кокосова захар
Кокосовата захар нормално постоянно е нерафинирана, тъй че резервира всичките си витамини и минерали и не предизвиква съмнения в кръвната захар. Кокосовата захар обаче има същото количество калории като трапезната захар и към момента е с високо наличие на въглехидрати и фруктоза. Това значи, че хората, които желаят да отслабнат, би трябвало да ограничат приема. Освен това може да не е най-хубавият вид за тези, които имат диабет.

Ксилитол
Ксилитолът, сорбитолът и други захарни алкохоли са нискокалорични подсладители, които нормално са 25% до 100% толкоз сладки, колкото захарта. Захарните алкохоли не предизвикват образуването на кариес и не предизвикват ненадейно повишение на кръвната захар, което може да ги направи добър вид за хора с диабет. Въпреки това, както всички захарни алкохоли, ксилитолът може да има слабителен резултат, причинявайки диария и отичане, когато се употребява в огромни количества.

Екстракт от отшелнически плод
Монашеският плод може да бъде здравословен сурогат на захарта, който да опитате, в случай че желаете да ограничите калориите. Не е належащо да употребявате доста, защото екстрактът от отшелнически плодове е 250-300 пъти по-сладък от захарта. Освен това е подсладител с нулево наличие на захар и калории, без нездравословни странични резултати. Въпреки това, наличните в комерсиалната мрежа екстракти от отшелнически плодове са обработени до известна степен и може да съдържат други захари или подсладители, тъй че не забравяйте да ревизирате етикета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР